Bymuseet er nytt medlem i Bergen Næringsråd: (f.v) Kari Skarprud Pettersen, Ole Reinert Berg-Olsen og Jannecke Slettestøl (Bergen Næringsråd), Astrid Strømsnes, Mette Franck Johnsen og Rebecca Nedregotten Strand
Bymuseet er nytt medlem i Bergen Næringsråd: (f.v) Kari Skarprud Pettersen, Ole Reinert Berg-Olsen og Jannecke Slettestøl (Bergen Næringsråd), Astrid Strømsnes, Mette Franck Johnsen og Rebecca Nedregotten Strand

Bymuseet med ny hovedutstilling på Bryggens museum

29.01.2020

Under åpningen av Bergens 950-års jubileum åpnet Bymuseet ny hovedutstilling i hjertet av Bergen, på Bryggens museum - "Under jorden". Tilstede var en begeistret HKH Kronprins Haakon Magnus.

- Den nye utstillingen tar oss 11 meter ned i grunnen under verdens kulturarv. Til ringer, mynter, skjeletter, primstaver og verktøy, helt tilbake til 1100-tallet forteller Astrid Strømsnes, kommersiell leder og nestleder ved Bymuseet. I følge henne var kronprinsen så imponert at han ba om å få komme tilbake med hele familien.

I den nye utstillingen har de flammer på veggene og digitale flater som viser hvordan sentrumskjernen så ut i de forskjellige århundrer. Lag på lag med bybranner gjør at hele bryggen er et skattkammer.

- Utgravingene her, som startet på 50-tallet, dannet grunnlaget for at man ivaretok Bryggen. Den gang ønsket man å rive det hele. Nå er det verdens kulturarv, forteller formidlingsleder Kar S. Pettersen.

Bymuseet består av ni museer i hele byen. Hordamuseet, Gamle Bergen, Haakonshallen og Rosenkrantztårnet er blant dem. I tillegg kommer Damsgård Hovedgård, Alvøen Hovedgård og Lepramuseet for å nevne noe.

Åpner for næringslivet

Daglig tar Bymuseet imot barn og unge fra hele Bergen som får oppleve kulturarven. Nå ønsker de også å åpne opp for byens næringsliv.

- Vi har et auditorium her, med plass til 170 personer. Her kan vi arrangere det meste. Vi har også skuespillere, drakter og kostymer tilbake til byens opprinnelse.

- De gamle laugene og håndverkstradisjonene i Bergen blir vist frem blant annet i Gamle Bergen, men vi setter opp mange spill og demonstrasjoner året gjennom. Gullsmed, frisør, feier, byggmestere og fisker - alt en kan tenke seg av de gamle tradisjonshåndverkene i byen vår. Dette er morsomt og lærerikt for folk i alle aldre. Ikke minst er det viktig å ivareta og formidle kunnskap om vår egen kulturarv. På den måten lærer vi oss selv bedre å kjenne avslutter Strømsnes.

Bymuseet samarbeider allerede godt med mange næringslivsaktører i byen. Få er kanskje klar over hvor mange museer som går inn under navnet, men at mulighetene er mange er det liten tvil om. Nå ønsker institusjonen å åpne for flere arrangementer og økt samarbeid med næringslivet.


Utgravingene som startet på 50-tallet dannet grunnlaget for at man ivaretok Bryggen. Den gang ønsket man å rive det hele. Nå er det verdens kulturarv.