Torgalmenningen, Solheimsviken og arbeidere fra Bergen Mekaniske Verksted
Torgalmenningen, Solheimsviken og arbeidere fra Bergen Mekaniske Verksted

Historisk film fra Bergen

05.12.2019

Ett av de første filmklippene som finnes fra Bergen er fra rett etter bybrannen i 1916. Det vil bli vist i filmselskapet Aldeles sin nye kinodokumentar, «BERGEN - i all beskjedenhet». Fremdeles ligger det mange filmruller på Nasjonalbiblioteket som ingen i vår tid har sett, men materialet forvitrer og bildene forsvinner. Nå ber filmskaperne næringslivet om hjelp.

De unike historiene

Ufortalte historier dør med personen som husker dem, sier man gjerne. Filmskaperne Elisabeth Kleppe, Elin Sander og Frode Fimland ønsker å forevige bergenssjelen med lyd og bilde.

 - Vi står overfor en helt unik mulighet i lokalhistorien, forteller Kleppe. - Vi skal finne frem til de aller beste historiene fra hendelser, situasjoner og livsløp i Bergen og kombinere dem med historisk arkivmateriale. Hele spekteret i befolkningen: Arbeideren på Bergen Mekaniske Verksted, Brann-spilleren i 1963, damen som fortsatt kjenner lukten av tørrfisk i veggene på Bryggen, fotballjentene på Mannsverk på 70-tallet, ja alt en kan tenke seg. Vi kombinerer alle generasjoner i intervjuene og setter gjerne moderne musikk til eldre stemmer og omvendt. Dette blir en film om byen sett fra alle tenkelige perspektiver. 

Nå ønsker filmskaperne drahjelp fra næringslivet for å komme i mål. - Vi er i dialog med en del bergensselskaper som har vært en viktig del av byens historie. Vi håper de ser verdien av å løfte frem dette historiske materialet og vil verdsette måten historien vil bli fortalt på. Ikke minst håper vi at filmen vil gi fremtidige generasjoner en større forståelse av byens historie og identitet, vi har allerede snakket med mange unge bergensere som har vist glede og forventning til filmpremieren, som er planlagt til høsten, i forbindelse med byens 950-årsjubileum. 

- Vi bare må komme i mål, Trondheim hadde gigasuksess med tilsvarende prosjekt, og Stavanger er i gang. Da kan ikke Bergen være noe dårligere, mener Elin Sander. 

Må få næringslivet på banen

Yngre generasjoner har gjerne ikke et forhold til hva som faktisk har gjort Bergen til en havby, hvorfor BMV betyr noe helt annet for bergenserne enn en tysk bil eller hvor langt ute på bondelandet man faktisk var når man var i Fana eller Åsane før i tiden. Filmskaperne i Aldeles ønsker å bidra til at de unge får et innblikk i hva som en gang var viktig for bergenserne.

- Gjennom å kjenne denne historien vil man også kunne bli bedre kjent med både byen, ens forgjengere og se sin samtid som del av en helhet, forteller Frode Fimland, regissøren som er mannen bak suksessfilmene «Søsken til evig tid» og «Søsken til evig tid - Amerikareisa», filmene som for alvor fikk publikum til å velge norsk dokumentar på kino.

- I dag synes folk det er helt uvirkelig at Torgalmenningen var parkeringsplass og rett og slett et travelt veikryss. Festplassen også. Likevel ser vi at dagens politikere sliter med å bli enige med seg selv om hvor trafikken skal gå eller ikke, og hva som er bra for sentrum og ikke. Når man får se levende bilder fra Bergen kan man i mange tilfeller ta seg i å spørre «hva tenkte de på»? Folk gikk med hatt og frakk. De røykte pipe. Kvinner kunne ikke gå med bukse. Det er lærerikt å se hvem vi var, for da ser vi hvor mye vi har lært - og kanskje også hvor vi ikke har lært, forteller Ole Reinert Berg-Olsen i ressursgruppe Kultur og kreativ næring. 

Fantastiske samarbeidspartnere

Denne uken kom gladmeldingen fra Fana Sparebank om at de gikk inn med en halv million i støtte til prosjektet.

 - Økonomien i dette prosjektet er viktig, for på mange måter gjør vi dobbelt arbeid. Vi skal både digitalisere og restaurere filmmateriell før det går tapt, men også finne de beste klippene. Det er faktisk slik at man ikke har helt oversikt over hva som finnes, sånn sett stikker vi hodet ned i en skattekiste, men det koster deretter, forteller Sander. 

Grieg Foundation, Kulturrådet, Bergen kommune, Vestnorsk filmsenter og Bergen Kino er blant bidragsyterne prosjektet ikke kunne klart seg foruten. - Vi har kommet langt på vei, nå mangler vi bare de siste midlene slik at vi kan starte produksjonen over nyttår. 

Næringslivet i Bergen har spilt en sentral rolle gjennom hele byens historie, fra tørrfisk til skipsverft og frem til i dag. Bergen er nå en av de byene i verden som er best på marin kompetanse, en kompetanse som kan deles med verden og skape nye forretningsmuligheter. - Dette er også en historie som må fortelles, forklarer Fimland. 

elin.jpg elisabeth.jpg frode_v1.jpg
Ole Reinert  Berg-Olsen
Ole Reinert Berg-Olsen
Kultur, media og kommunikasjon

chat_bubble_outline +47 995 65 996