Nye Libas er designet på Stord og blir verdens første fiskebåt som går på gass og strøm. Illustrasjon: Salt Ship Design
Nye Libas er designet på Stord og blir verdens første fiskebåt som går på gass og strøm. Illustrasjon: Salt Ship Design

Liegruppen bygger verdens mest miljøvennlige fiskebåt

28.08.2019

Det går opp og frem for Liegruppen for tiden. Salget av eiendommene Hansaparken og Ågotnes Næringspark gjør dem mer handlekraftige enn noen gang tidligere. Nå investerer de i verdens første nullutslipps fiskebåt.

Nye Libas
I Cemre i Tyrkia har sotrarederiet under bygging det som omtales som verdens mest miljøvennlige fiskebåt. Det er en kombinert ringnotsnurper og tråler til over 300 millioner kroner som blir den aller første fiskebåt med batteri og gassdrift.
Både Enova og NOx-fondet har gitt støtte til fiskebåten «Libas» som rommer miljøvennlig teknologi, en stor batteripakke og strømproduserende stabilisatortank. «Libas» skal selv produsere strøm når den ruller på bølgene. Neste år skal båten være i drift.

Under årets Nor-Fishing i Trondheim ble Liegruppen og Salt Ship Design også tildelt Innovasjonsprisen. Her kan du lese mer om båtens tekniske spesifikasjoner.

- Nitrist med forurensning
Liegruppens nestor, og forsøksvis pensjonist, Peder O. Lie møtte Bergen Næringsråd i juni, og var tydelig på hvorfor de nå satser på miljøvennlig fiskebåt. 
– Det er selvfølgelig på grunn av utslippene. Vi ser hvordan verden utvikler seg. Det blir større og større restriksjoner og avgifter på utslipp. Egentlig har jeg et ganske avslappet forhold til hele klimadiskusjonen, men er opptatt av at den lokale forurensingen må ned. Det er jo nitrist å komme til Bergen med en båt som forurenser. Tiden for «Oster» og de andre gamle båtene er over, sier Lie.

Les om Peder O. Lies "pensjonisttilværelse" på BT.no (abb.)