– Handle brukt og dyrk din egen mat - det er både bærekraftig og gøy, sier Jørgen Møklebust Austvik og Linn Hauan, traineer i BIR
– Handle brukt og dyrk din egen mat - det er både bærekraftig og gøy, sier Jørgen Møklebust Austvik og Linn Hauan, traineer i BIR

Slik kan du leve mer bærekraftig

27.05.2019

BIR-traineene Jørgen Møklebust Austvik og Linn Hauan deler sine beste tips for å bli mer miljøvennlig i hverdagen.

– Spis opp maten din, og spar på rester. De kan bli en deilig lunsj. Og ikke kjøp for mye mat, da ender man ofte opp med å måtte kaste for mye, sier Austvik.

Sivilingeniøren har gått gradene fra sommerjobben som renovatør, til nå å være trainee og driftsrådgiver i BIR. BIR har hatt traineer hvert år siden oppstarten av Trainee Vest, og har derfor god erfaring med hvilke stillinger og roller som en trainee kan fylle. Sammen med Linn Hauan har Austvik fått muligheten til å jobbe i en fremoverlent miljøbedrift, og de deler mer enn gjerne gode tips for å leve mer bærekraftig.

Husk kildesortering

Austvik bor på Nesttun, og tar ofte sykkelen til arbeidsstedet i Rådalen. – Kutt ned på syden- og jobbreisene, og prøv å sykle til jobben, sier den spreke traineen smilende.

– Å være trainee i BIR er utrolig kjekt! BIR har et viktig samfunnsoppdrag, og jeg er stolt av å jobbe i et selskap som tar bærekraft på alvor. Jeg blir gitt mye ansvar og tillit, og har fått prosjektlederrolle i flere prosjekter, forteller Hauan.
Hun har mastergrad i arbeids- og organisasjonspsykologi og er ansatt på HR-avdelingen til BIR. 

– Mitt beste tips for å leve mer bærekraftig er å kutte ned på kjøtt og animalske produkter. Det er et relativt enkelt tiltak som utgjør utrolig stor forskjell. Kildesortering er også et viktig tips, men det aller beste er å kjøpe færre nye varer som senere blir til boss. I stedet kan vi handle brukt og gro vår egen mat - det er både bærekraftig og gøy, sier Hauan entusiastisk.


Historisk perspektiv og omvisning

Fredag hadde Trainee Vest samling og omvisning på BIR sitt energianlegg i Rådalen. Traineene på 2018/2019-kullet var invitert inn for å lære mer om sirkulærøkonomi, bærekraftige forretningsmodeller, hvordan vi kan bli mer miljøvennlige i hverdagen, og ikke minst få vite mer om hva som skjer med bosset vårt. Beathe Pletten, kommunikasjonsrådgiver i BIR fortalte om sortering og hvordan forbruket har endret seg de siste 100 årene.
– Det er ekstremt mye matsvinn. Folk spiser ikke opp maten sin, fortalte Pletten.  

Avfallshåndtering har også endret seg mye. Fra dumping på de store deponiene, til dagens løsninger med bossnett og energianlegg i Rådalen har vi en helt annen utnyttelse av ressursene. Ved energianlegget brennes restavfallet og det blir gjort om til avfallsenergi, som blir til strøm og fjernvarme. – Vi må våge å tenke nytt og annerledes, sa Toralf Igesund, leder av forskning og utviklingsavdelingen i BIR. Mye har bedret seg, men han var tydelig på at vi fremdeles har en god vei å gå. Plastgjenvinning er for eksempel noe man ikke har fått til i Norge, og noe som må jobbes videre med.

Jørgen Møklebust Austvik (blå hjelm) viser Mint Hansen (f.v.), Kåre Lærum og Even Førrisdal hvordan de ulike delprosessene fungerer.

Jørgen Møklebust Austvik (blå hjelm) viser Mint Hansen (f.v.), Kåre Lærum og Even Førrisdal hvordan de ulike delprosessene fungerer.

 

Får lederansvar

Austvik og Hauan er storfornøyde med trainee-oppholdet i BIR.
– Det har vært fokus på at jeg skal ha varierte arbeidsoppgaver og prøve ulike stillinger for å se hvilken vei jeg vil gå videre – leder, spesialist eller jobbe med prosjekter, forteller Austvik. Han har fått store utfordringer og ansvar ved å gå inn i en rolle til en person som «kan alt». I tillegg sitter han i ledergruppen og har fått lederansvar ved å være kontaktperson for mange ansatte og eksterne kontakter.

– Fra første stund ble jeg tatt med i store innovasjonsprosjekter, og kommer til å ha en rolle i flere av disse fremover, sier Austvik.

Ny kompetanse og utvidet nettverk er gull verdt for videre karriere.

– På arbeidsmarkedet er det stor konkurranse om HR-jobbene, og jeg har vært veldig heldig som har fått starte HR-karrieren i en fremoverlent miljøbedrift som BIR, sier Hauan. Gjennom traineeåret har hun fått deltatt på mange ulike samlinger som har gitt henne kunnskap innenfor områder som hun ikke kunne så mye om fra før, blant annet digital markedsføring, tjenesteinnovasjon, design thinking, bærekraftige forretningsmodeller og sirkulærøkonomi.
– I tillegg har jeg blitt kjent med veldig mange flotte folk både i Trainee Vest og i BIR, sier Hauan smilende.

 

Amalie Cathrine Kjærsund (t.v.) og Jane Eik Svanes syntes det var spennende å få omvisning på energianlegget. 


Energianlegget brenner restavfall og gjør det om til avfallsenergi, som så blir strøm og fjernvarme.