Turbo Tape Games. Nå har de modifisert teknologien til bruk i "US Coast Guard"
Turbo Tape Games. Nå har de modifisert teknologien til bruk i "US Coast Guard"

Spill fra Bergen brukes av US Coast Guard

15.04.2019

- We've been looking for a game, sa stemmen i andre enden, da "The United States Coast Guard" ringte til bergenske Turbo Tapes Games for å få fatt i spillet deres.

I 2012 slapp Turbo Tapes spillet "Navle War: Arctic Circle" for PC. Spillet var virkelighetstro, der man inntok rollen som kommandant for forsvaret og fikk styre en hel krig. Tenke strategisk, være tålmodig, forsvare seg og være en leder. Dette var akkurat hva kystvakten på andre siden av atlanteren var på utkikk etter.

– De spurte om vi kunne modifisere spillet til bruk for intern lederopplæring i forsvaret, og det har vi nå gjort, forklarer Thomas Due Sivertsen i Turbo Tapes Games.

Treningsverktøyet Neptune

Thomas og daglig leder Stian Osmundsen står foran en stor, blå, plakat i lokalene på Dokken. I disse lokalene utvikler de det som nå er blitt Neptune, et unikt treningsverktøy for kystvakten i USA. Thomas forklarer at læring gjennom spill er en revolusjonerende metode som de neste generasjonene får ta en stor del i.

– Vi har medier som film - der du bare blir underholdt. Men i spill, så utvikler du ferdigheter. Språk, samarbeid, strategisk tankegang, og ikke minst en enorm, sosial sfære. Spill har en enorm verdi i samfunnet vårt, ettersom det har en aktiv plattform med stor deltakelse, forteller Thomas.

For spillnæringen er med på å utvikle og lære andre næringer. Selv om Turbo Tapes Games og andre selskaper først og fremst lager spill fordi det er underholdning, gir det også scenarioer fra virkeligheten som skaper strategiske hoder. I treningsverktøyet Neptune, får kadettene en mulighet til å gjøre noe mer enn å bare lese om krig.

– Spillet tilbyr at de faktisk kan krige, i et reelt scenario. De spiller strategisk forsvar og beredskap, og har oversikt over hele Nordatlanteren. De kan plassere ut styrker, bruke radarer, kjempe mot hverandre eller en spillrobot. Så kan man også gjøre endringer og skape utfordringer. Eksempelvis vil utfallet av kampen dersom du har tilgang til færre enheter kunne bli en helt annen, forklarer Thomas.

Som sjakk på en annen plattform

Spillet gir mulighet til å trene seg på historiske krigshendelser, uten å krige. Due Sivertsen forklarer at resultatet er at kadetter blir veldig flinke på å tenke operasjonelt og strategisk. Lignende muligheter innenfor spill er mange.

– Dette er jo noe vi kjenner igjen fra andre typer sport, som fotball eller sjakk. Man har det gøy mens man lærer. Hvis vi trekker en parallell til den fysiske verden, så kan vi si at dette er det samme, bare at det foregår på andre plattformer, forklarer Thomas.

Turbo Tapes Games er et nytt medlem i Bergen Næringsråd, og spillselskapet ble stiftet i 2008. I tillegg til å utvikle spill, jobber de også med interaktive utstillinger som kombinerer spill, teknologi og læring. Disse utstillingene kan du se på deres nettsider

Se hvordan treningsverktøyet Neptune fungerer: