Liv Braathen i prat med to lovende kandidater på rekrutteringsdagen i 2018.
Liv Braathen i prat med to lovende kandidater på rekrutteringsdagen i 2018.

Skal du søke en trainee-stilling? Her er de beste tipsene!

18.03.2019

Trainee Vest sin rekrutteringsdag gikk av stabelen forrige uke, og Bønes Virik er selskapet som har ansvar for å sile ut de beste av de beste til de 25 stillingene. De forteller hva du kan gjøre for å skille deg ut i den enorme bunken, og hvordan intervjuprosessen faktisk foregår.

Liv K. Braathen, partner i Bønes Virik, har sammen med sine medarbeidere vært gjennom en stor prosess med å sile ut kandidater fra hele 1009 søknader. Hun og Camilla Høgøy Helleseth er fornøyd med prosessen, og forteller at det er flere ting de ser etter når de siler ut.

– For det første så ser vi på kompetansekrav og utdannningskrav, forteller Camilla.

De sjekker at kandidatene har de kravene arbeidsgiver søker, og screener CV’ene. Men ofte er det flere med like god utdannelse, og da trenger man det lille ekstra som gjør at man skiller seg ut i bunken. De ser at veldig mange glemmer eller unnlater å skrive sine verv på CV’en, fordi de tror at det ikke er relevant eller viktig. Liv forteller at det er et godt og undervurdert tips å liste opp alle verv på CV’en.

– Det er veldig mange som ikke skriver at de for eksempel har vært fotballtrener i oppveksten, eller lignende. Dette er kjempeviktig å få med, ettersom alle verv forteller oss noe om deg som person. Ikke tenk at din rolle som fotballtrener ikke har noe å si for en HR-jobb i Fana Sparebank; det kan nemlig fortelle oss at du er en initiativrik person, sier Liv.

Det er også viktig å lese stillingsutlysningen nøye, slik at du svarer på det arbeidsgiver faktisk spør om.

– Man tenker det er en selvfølge, men husk å tilpass søknaden til arbeidsgiveren godt. Vi ser en del søknader som kan være litt like, og vi ønsker jo å finne noen som er personlig engasjert i stillingen, forteller Camilla.

Vil få fram det beste i kandidatene
Og skulle du være så heldig å få et intervju, så husk at det er normalt å være nervøs.

– Det viktigste jeg gjør da, er å gjøre kandidaten trygg. Det er veldig ofte jeg spør: “er du nervøs?”, og da er det lov å si ja. Det trenger de nemlig ikke være, for vi skal prate, ha en god samtale og jeg skal bli kjent med kandidaten.

For Bønes Virik er det viktig å fram det beste i kandidatene i en intervjusituasjon, og Camilla forklarer at hennes mål er å kartlegge kompetansen som hun vet kandidaten har.

– Intervjusituasjonen er jo ikke helt naturlig, og det er noen som er bedre i en slik situasjon enn andre. Målet er å fiske fram de gode egenskapene uansett om kandidaten er veldig flink på intervju, eller om kandidaten er litt mer usikker i en slik situasjon, forteller Camilla.

Bruker kognitiv evnetest
Etter Bønes Virik har silt ut kandidater på bakgrunn av kompetanse, CV og motivasjon, gjennomfører de altså intervju, og bruker en kognitiv evnetest for å kartlegge kandidatenes kapasitet til å lære og til å løse problemer.

– Vi gjennomfører dette for å kunne gi en samlet vurdering tilbake til kunden vår. En kognitiv evnetest skal hjelpe kunden i utvelgelsen, basert på nøyaktige behov. En slik evnetest er overhodet ikke ekskluderende på noen måte, og det er ikke meningen å ha høyest mulig score. Men testen inviterer evnen til å lære, og kan hjelpe å bekrefte det vi leser om deg i søknadsbrevet, forteller Liv.

Hun forklarer at kognitive tester er mye diskutert, men i praksis er et unikt verktøy som gir en god prediksjon på hvordan kandidatene arbeider.

– Hvis noen har en lav score innenfor enkelte deler av testen, men veldig gode karakterer, så viser det meg for eksempel at denne personen har jobbet veldig hardt med skolen og kanskje har en enorm arbeidsvilje, forteller Liv.

Alt i alt er det viktig med en helhetspakke når man kommer inn som søker i et program som Trainee Vest:

– Et personlig engasjement for stillingen du søker, en åpen innstilling og at man også er interessert i det som skjer rundt mennesker, sier Camilla.

Dette må du huske på: 

  • Les stillingsutlysningen nøye

  • Tilpass din søknad til arbeidsgiveren

  • Ta med alle verv på din CV

  • Vis fram ditt personlige engasjement for stillingen 

  • Og: ikke vær redd for å søke! 

 

Vil du søke deg til neste års trainee-stillinger? Eller ønsker du å være en av bedriftene som får fatt i fersk kompetanse? Ta kontakt!

Stine Monica  Fjeldstad
Stine Monica Fjeldstad
Næringspolitisk rådgiver og prosjektleder for Trainee Vest

chat_bubble_outline + 47 483 13 338