OPTIMIST: Det er krevende for Bergen akkurat nå, men det er grunn til optimisme i arbeidsmarkedet, sier regionsjef Linn Magnussen Lillefosse i Adecco.
OPTIMIST: Det er krevende for Bergen akkurat nå, men det er grunn til optimisme i arbeidsmarkedet, sier regionsjef Linn Magnussen Lillefosse i Adecco.

Krevende, men grunn til optimisme

10.09.2020

Det er stor usikkerhet i arbeidsmarkedet både på kort og lang sikt, men bygg- og anleggsbransjen har mange ledige stillinger på Vestlandet.

- Totalt sett ser arbeidsmarkedet bedre ut enn det vi fryktet da koronaen traff oss, men særlig innen restaurant, hotell og reiseliv er det vanskelige tider. Vi jobber nå på spreng med å flytte ledige og permitterte over i midlertidige jobber, gjerne i andre bransjer hvis det er mulig. Det er krevende for Bergen akkurat nå, men det er grunn til optimisme i arbeidsmarkedet, sier regionsjef Linn Magnussen Lillefosse i Adecco.

Ønsker stabilitet
Magnussen Lillefosse forteller at det har skjedd en holdningsendring blant mange arbeidssøkende det siste halvåret.
- Vi ser at kandidatene som tidligere var opptatt av hva bedriften kunne tilby og om de var innovative, nå er blitt mer opptatt av å jobbe i stabile bedrifter som “tåler” endringer i markedet og nedgang.
Magnussen Lillefosse sier at de er bekymret for utviklingen i Bergen de siste dagene.
- Fortvilte kandidater forteller at de ikke vil klare å håndtere en runde til med nedstenging av samfunnet, med påfølgende permitteringer og problemer i privatøkonomien.

Behov for arbeidskraft
- Generelt ser vi et økende behov for arbeidskraft til ulike kundesenter, og spesielt innen bank og forsikring. Vi ser også økt trykk på HR-stillinger siden mange ansatte har spørsmål om permitteringsregler, lønn og ferie. I bygg og anlegg er det et større underskudd av fagarbeidere til henholdsvis betongfag, tømmerfag o.l. Innenfor pedagogiske stillinger er det høyere etterspørsel enn før. En viktig grunn til det er et betydelig økt sykefravær blant ansatte i skole og barnehage på grunn av COVID 19. Når det gjelder ledige innen restaurant, hotell og reiseliv har vi klart å flytte en del av disse inn i midlertidige jobber innenfor ulike offentlige institusjoner, storkjøkken og sykehjem, sier hun.

Raske endringer
Som alle andre synes Magnussen Lillefosse at det er vanskelig å spå om hvordan det vil bli framover.
- Endringene skjer overraskende raskt, men det kommer etter hvert til å stabilisere seg til en ny hverdag. Bransjer hvor det er økt behov, vil fremdeles ha behov, mens bransjer som opplever størst nedgang, vil sakte men sikkert komme tilbake til den nye hverdagen. Arbeidsmarkedet ser heldigvis mye bedre ut enn vi fryktet i mars, og det er vi svært glade for.