Montserrat F. Telseth leder Rambølls bergenskontor.
Montserrat F. Telseth leder Rambølls bergenskontor.

- Vi trenger å møtes

02.05.2020

- Sosial distansering faller nok litt mer naturlig for nordmenn enn for spanjoler, tror Montserrat F. Telseth.

_______________________________________________________
Navn:                       Montserrat F. Telseth
Tittel:                      Kontorleder Bergen. Divisjonsleder Tekniske systemer og bærekraft.
Bedrift:                   Rambøll
Omsetning (Norge): Brutto 2 129 MNOK i 2019
Ansatte:                1500 i Norge (15500 globalt)
Kjernevirksomhet:  Samfunnsrådgiver innen byutvikling, arkitektur, samferdsel, energi, vann, miljø og helse og management consulting.
________________________________________________________

I fjor tiltrådte hun som leder for Rambølls bergenskontor, men det er nær 20 år siden hun flyttet til Norge fra den spanske hovedstaden. Sivilingeniøren med en MBA i business administration har fartstid fra Sweco, Odfjell Drilling og Aker Solutions.

- Følger du med på hvordan korona-epidemien påvirker ditt opprinnelige hjemland?
- Koronaepidemien har fått langt mer alvorlige konsekvenser i Spania enn her i Norge. Dødstallene er blant de høyeste i Europa, sier Telseth, som ikke vil peke på bestemte forklaringer.
- Men det er klart at sosial distansering utfordrer den søreuropeiske kulturen på en annen måte. I Spania og Italia tar de på hverandre, klemmer og kysser. Det koster kanskje nordmenn litt mindre å la være å håndhilse. Men husk at vi også er langt færre mennesker her oppe, forskjellene er store.

- Hvordan står det til i Rambøll?
- Etter syv uker har vi vært gjennom ulike faser, via sjokk og krisemodus til en hverdag som fungerer. De fleste sitter på hjemmekontor, men har god kontakt, både operasjonelt og sosialt. Vi har tett dialog med kundene våre for å sikre at de får all støtte de trenger og at prosjektene går som planlagt. Vi har signert nye avtaler, også!
Rambøll er rådgiver i svært mange sammenhenger, også i store, offentlige prosjekter som regjeringskvartalet. Når vi holder aktiviteten på et høyt nivå, bidrar vi til å holde samfunnshjulene i gang.

- Kan den nye normalen, som du kaller det, vare lenge uten at det fører til slitasje?
- Vi har svært tilpasningsdyktige medarbeidere som holder humøret oppe. Men da barnehagene og småskolen åpnet igjen, merket vi godt at mange hadde savnet kollegaer, miljøet, voksenkontakten. Det fungerer fint med digitale møter i en spesiell situasjon, men jeg tror ikke vi kan gjøre dette over veldig lang tid. Vi trenger å møtes.

- Hvordan utfordres du som leder i disse dager?
- Underlig nok har jeg mer kontakt med mine medarbeidere enn tidligere. Våre digitale møtepunkter er effektive og målrettede, men det er også en viktig sosial kontakt. Vi ser og blir sett. I februar startet vi arbeidet med en ny femårsstrategi. Den prosessen er satt på vent, for å si det sånn. Vi kan ikke tenke på hvordan verden ser ut om fem år akkurat nå.

- Hvordan kobler du av?
- Jeg trener. Går på tur og koser meg med barna mine. Jeg har fortsatt et ørlite håp om å kunne besøke venner og familie i Spania denne sommeren.

- Har noe positivt kommet ut av dette?
- Vi blir utfordret på mange felt nå, men det kan også være positivt. Det er ofte i krisetider at nye innovative løsninger trigges. Det er bra at digitaliseringen har utviklet seg så raskt i samfunnet. Og vi ser på miljø og klima med nye øyne, og finner løsninger på hvordan vi kan påvirke positivt.
Samtidig setter vi pris på kollegaer og arbeidsmiljøet på en annen måte. Vår møtekultur kommer til å endre seg. Vi trenger å møtes, men vi trenger ikke å møtes hele tiden, og møtene behøver ikke vare så lenge.
Jeg synes også det er fint at så mange viser omsorg og omtanke for mennesker i utsatte grupper. Vi ser det over hele verden, og det er veldig spesielt.

- Når alt dette er over; hva tror du blir det viktigste Korona-epidemien lærte deg?
- Ta aldri noe for gitt. Vi hadde alt - penger og materiell velferd. Plutselig kunne vi ikke bevege oss og risikerte å miste de vi er glad i. Enjoy life, alt kan endres.