Fredrik Engen er daglig leder og grunder i Matvareexpressen.
Fredrik Engen er daglig leder og grunder i Matvareexpressen.

I dag snakker vi med: Fredrik Engen

21.04.2020

- I det trygge vanlige samfunnet, er det egentlig veldig få problemer. Det forstår du først når du får et skikkelig problem, som for eksempel en pandemi, sier Fredrik Engen i Matvareexpressen.

________________________________________________
Navn:                      Fredrik Engen
Tittel:                      Daglig leder og gründer
Bedrift:                   Matvareexpressen Norge AS
Omsetning:           110 millioner i 2019
Ansatte:                  45
Kjernevirksomhet:  Levering av storhusholdning og dagligvare til barnehager, bedrifter, og kantiner, mm.
________________________________________________

Hvordan står det til?
- Jeg ville ljugd hvis jeg sa at alt går bare bra. Det gjør det ikke. Men mye går bedre, og det er motiverende. I tillegg sitter jeg igjen med en forståelse jeg ikke hadde før. Når ting blir tøft, er det ikke en eneste person som ikke er villig til å stille opp. Kunder, venner, ukjente, samfunnet. Og ikke minst de ansatte. Jeg er veldig takknemlig for å ha opplevd det.

- Vi er vant til store utfordringer, men en pandemi som stenger ned alle kundene dine ila en ettermiddag var ny. De ansatte har jobbet lange og tunge dager for å redde selskapet, og arbeidsplassene sine. Vi har byttet fra et relativt trygt og godt marked, bedriftsmarkedet, til noe helt annet, privatmarkedet. Nå jobber vi for å omstille oss og sørge for at vi leverer kvalitet.

Hvordan opplever de ansatte i bedriften situasjonen vi nå står i?
-Først og fremst tror jeg de er noe usikker på hva fremtiden bringer. Samtidig som vi prøver så godt vi kan å planlegge morgendagen er vi nødt å hele tiden endre strategi basert på nyeste informasjon. Vi lærer noe nytt hver eneste dag, og må derfor endre oss hver eneste dag. Det er slitsomt for folk flest. I hvert fall til endring er blitt en vane. Således er det jo en gylden mulighet til å bli vant til endring, noe vi uansett har godt av å bli bedre på, også i en normal hverdag. Ellers er de opptatt av å gjøre en best mulig jobb. De vet hvor viktig den jobben de gjør er, nå faktisk betegnet som samfunnskritisk. Folk ønsker å prestere og å sitte igjen med en følelse av mestring. Har man i tillegg gjort en forskjell i samfunnet er det prikken over i-en.

Hvordan utfordres du som leder i disse dager?
- Avgjørelser må tas raskt og gjerne med lite informasjon. Det er ikke tid til å vurdere, planlegge, og å tenke på hva om, og hva hvis. Da blir god kommunikasjon mellom alle involverte enda viktigere. I en slik hektisk hverdag kan det være vanskelig å ta seg en «pause», få et overblikk, før man går videre. Men det er helt avgjørende at man gjør det. I tillegg må man skape rom for å gjøre feil. Det må eksperimenteres. Det er det ingen som tørr å gjøre om det ikke er lov. Med krisen følger det også mange muligheter. Den største er kulturbygging.

Hva synes du om myndighetenes ulike tiltak?
- Vi får se hva man sitter igjen med når alt er avgjort. Det må være en enorm utfordring for myndighetene som skal bestemme disse tiltakene. Også her kommer det til å gjøres feil. Jeg håper selvsagt at disse feilene ikke vil ramme oss.

Hva synes du er det aller mest problematiske med Korona-epidemien?
- At man ikke har vært forberedt godt nok. Så vidt jeg kan forstå har man visst at et farlig virus kom til å komme en eller annen dag. Da synes jeg det er alt for dårlig at man ikke har nok verneutstyr til helsepersonell. I tillegg har man vært nødt til å stenge ned samfunnet. Det er umulig å forutse hvilke ettervirkninger dette kommer til å ha. Vi lever i et nesten utrolig trygt samfunn. Så trygt at flesteparten ikke har satt til side penger for en «rainy day».

Hva har overrasket deg positivt i denne situasjonen?
- Jeg visste at jeg hadde flinke ansatte. Men at de var så flinke kunne jeg bare drømme om. Jeg synes det er fantastisk gøy å se alle de fine kommentarene fra våre nye privatkunder på facebook. Om for eksempel hvor positivt de opplevde sin første levering fra de smilende sjåførene. I tillegg vil jeg si at selskapet som helhet har et bedre samhold. Følelsen er at vi skal klare dette sammen.

Hvordan kobler du av?
- Sykler, ser på netflix, og ler sammen med min kone av min 7 måneder gamle sønn.

Når alt dette er over; hva tror du blir det viktigste Korona-epidemien lærte deg?
- At i det trygge vanlige samfunnet, er det egentlig veldig få problemer. Det forstår du først når du får et skikkelig problem, som for eksempel en pandemi.

Matvareexpressen tilbyr bedrifter og privatpersoner å handle matvarer på nett. Sjekk det ut her