Ruth Brusdal er daglig leder i Norengros K.J. Brusdal AS
Ruth Brusdal er daglig leder i Norengros K.J. Brusdal AS

I dag snakker vi med: Ruth Brusdal

31.03.2020

- Når man «må noe», kan man endre innarbeidede rutiner, vaner og mønstre fortere enn man aner. Jeg håper at vi kan bruke dette til noe positivt og varig, forteller Ruth Brusdal.

_____________________________________________

Navn:                Ruth Brusdal
Tittel:                Daglig leder
Bedrift:             Norengros K.J. Brusdal AS
Omsetning:     ca. 330 millioner kr
Ansatte:           86
Kjernevirksomhet:   Leverandør av forbruksvarer til offentlig og privat sektor. Hovedproduktgrupper er Medisinske forbruksvarer, storhusholdning, kontor- og datarekvisita, emballasje og kontormøbler og interiør
______________________________________________

Hvordan står det til? Hvordan er hverdagen i bedriften akkurat nå?
Fra en hverdag preget av stort fokus på miljø og bærekraft og utslippsfri logistikk, kom koronakrisen og snudde alt over natten. Plutselig dreide alt seg om å skaffe munnbind, desinfeksjon og smittefrakker til et umettelig marked, og slik har vi det fortsatt. Vi er heldige i den forstand at vi ikke må stenge ned bedriften og permittere alle ansatte. I dag leser vi 25 mars, og vi merker selvsagt stor nedgang på bestillinger fra næringer som er berørt, og det går mindre av kontor- og møteroms-møbler. Helseavdelingen har derimot hatt enormt stor pågang, og det er fortsatt stor etterspørsel på emballasje. Vi har mange «ben å stå på», og er svært takknemlig for dette i disse dager.

Hvordan opplever de ansatte i bedriften situasjonen vi nå står i?
De aller fleste takler situasjonen på en fantastisk måte. Engasjementet er stort. Jeg er både stolt og ydmyk over den innsatsen og stå-på-viljen som de ansatte viser og det ansvaret som alle tar. Jeg kunne nevnt alle ansatte, fra selgere til sjåfører - men vil særlig peke på mellomlederne og driftslederne vi har. Makan til fleksibilitet, arbeidsvilje og handlingsorienterte ledere skal du lete lenge etter. De er under et voldsomt press fra alle kanter, men de står rakrygget i stormen og viser både handlingskraft og gjennomføringsevner. Vi både skjønner og aksepterer at ansatte også er bekymret og usikre på fremtiden og om mulige permitteringer. Vi blir nok ikke helt skånet for dette vi heller, dessverre.

Hvordan utfordres du som leder i disse dager?
Jeg prøver å holde hodet kaldt og hjertet varmt. Jeg er glad for at vi er ISO-sertifisert og har arbeidet med risikovurderinger og prosedyrer i flere år. Det er utfordrende å ta så mange og store beslutninger med så korte tidsfrister. Heldigvis har vi en ledergrupper som jobber tettere enn noen gang. Vi har brukt «Tidlig Tydelig» som et begrep i mange år, og aldri før har dette «slagordet» vært viktigere enn nå. Det er ikke rom for lange diskusjoner, vi er som de fleste andre bedrifter nødt å agere raskt for å sikre trygg drift. Tydelig ledelse preger oss alle.

Hva mener du om myndighetenes ulike tiltak?
For vår organisasjon er tiltakene gode, og vi er takknemlige for de støttetiltakene som legges frem både på kort og lang sikt. Vår situasjon er ikke akutt nå, slik som for mange andre i næringslivet. Men vi er likevel fullt klar over at også vår bedrift vil rammes av den ekstraordinære korona-situasjonen, og dette vil raskt vise seg i form av tapte kunder, redusert omsetning og dessverre også konkurser.

Hva synes du er det aller mest problematiske med Korona-epidemien?
Usikkerheten om hva fremtiden vil bringe er problematisk for oss alle. Norengros er definert som samfunnskritisk leverandør innenfor helse og omsorg, forsyningssikkerhet og transport, og jeg er derfor engstelig for hvordan vi skal klare å holde hjulene i gang på lageret og i distribusjonen dersom mange ansatte blir syke, blir satt i karantene osv. Vi var veldig tidlig ute med gode smittevernrutiner på hele bygget, og det er jeg veldig glad for i dag.

Hva har overrasket deg positivt i denne situasjonen?
Igjen må jeg få trekke frem alle våre gode kollegaer. Det er mye engasjement, men samtidig litt galgenhumor oppi det hele. Det er helt nødvendig i disse dager. Jeg er også positivt overrasket og glad for alle de store samfunnsviktige kundene som nå henvender seg til oss og ber om leveranse av kritiske produkter. Lokal tilstedeværelse, stort lager og leveringsevne har nå vist seg å ha stor betydning.

Hvordan kobler du av?
Jeg har en skjønn Flatcoated Retriver som alltid vil gå tur. En god fjelltur alene, eller med familie/venner – på god avstand – er beste avkobling uansett vær og vind. Ellers prøver jeg også å følge litt «streamede» yogatimer fra fantastiske Yogahuset Fana innimellom, men jeg skulle gjerne hatt noen ekstra timer i døgnet akkurat nå.

Når alt dette er over; hva tror du blir det viktigste Korona-epidemien lærte deg?
Jeg har de siste dagene tenkt mye på hvor raskt og kraftfullt hele samfunnet har klart å tilpasse seg en endring, og hvordan vi alle innretter oss deretter. Bedrifter, privatpersoner, lag og organisasjoner finner beste løsning sammen, hjelper hverandre, tenker nytt og gjør radikale og gode grep for å arbeide annerledes. Dette er faktisk et bevis på at når man «må noe», kan man endre innarbeidede rutiner, vaner og mønstre fortere enn man aner. Når alt dette er over, håper jeg at vi kan bruke dette til noe positivt og varig. Hva kan vi få til når en bedrift må endre seg? Hvilke enorme muligheter ligger det ikke i en slik endringsvilje? Jeg er fortsatt optimistisk for fremtiden. Vi har ikke annet valg.