Alle frisørsalongene i Norge måtte stenge på 4 timers varsel 12. mars.
Alle frisørsalongene i Norge måtte stenge på 4 timers varsel 12. mars.

I dag snakker vi med: Edel Teige  

25.03.2020

- Med fire timers varsel, og uten mulighet til å forberede oss, gikk vi til full lockdown 12 mars kl. 18.00. Jeg kan fortsatt ikke huske bilturen hjem fra salongen den dagen, forteller frisør og daglig leder i E.T Hårstudio, Edel Teige.

____________________________________________________________

Navn:                 Edel Teige
Tittel:                 Medeier og frisør
Bedrift:              ET Hårstudio
Omsetning:      ca. 25 millioner kr
Ansatte:            60
Kjernevirksomhet:    Frisør og velværebedrift
Ressurs:          President i bransjeforeningen NFVB i NHO fra 2013-2019
____________________________________________________________


Hvordan står det til?
- Det første som slår meg er at vi er redde, vi er maktesløse og vi frykter for arbeidsplassene til de ansatte og fremtiden for de fem bedriftene våre. Vi ser viktigheten av å bekjempe viruset, med dette har vært surrealistisk for oss å være med på. Med fire timers varsel, og uten mulighet til å forberede oss, gikk vi til full lockdown. Det har vært et stort sjokk. Jeg sto og klippet håret til en kunde da jeg fikk vite at det var iverksatt forbud og stenging av virksomheter som tilbyr frisørtjenester. Jeg kontaktet alle lederne mine, og klokken 18.00 samme ettermiddag gikk vi ut av lokalene våre. Det er ikke til å tro. Jeg kan fortsatt ikke huske bilturen hjem fra salongen den dagen.

Hvordan opplever de ansatte i bedriften situasjonen vi nå står i?
- Jeg må berømme de ansatte. Vi kunne ikke hatt en bedre gjeng å stå sammen med i en krise. De er redde og fortvilet, de også, men de gleder seg til å komme på jobb igjen. I en tid der de selv har det vanskelig, viser de omtanke og sender meg mange støtteerklæringer.

Hvordan utfordres du som leder i disse dager?
- Salongene våre er hele livsverket til meg og min mann. Vi har bygget opp ET Hårstudio til en arbeidsplass for over 60 personer over en periode på 33 år. Ansvaret for de ansatte og spesielt lærlingene våre tynger oss i disse dager. Spør du meg som bedriftsleder, er det de økonomiske bekymringene som er den største utfordringen. Spør du meg som medmenneske, er jeg bekymret for helsen til mine ansatte og familiene våre. Fremtiden er uviss for oss alle. For meg er det viktig å få frem at vi er sterke og vi skal stå på. Likevel er det ikke til å komme bort fra at det er stor forskjell på å merke et tap av inntekter og få påbud om en lockdown.

Hvilke av myndighetenes tiltak har hatt størst betydning for deg, og hvilke nye tiltak hadde vært viktig for din bedrift?
- Hvis ikke vi får de økonomiske insentivene vi trenger nå, vil livsverket vårt gå nedenom og hjem. Tiltakspakke 2 skal vedtas av myndighetene på fredag. Som leder kan jeg både håpe og vise optimisme, men sannheten er at hvis pakken ikke er god nok, kommer det til å rakne. Vi trenger tiltak som sikrer dekning av alle faste kostnader med tilbakevirkende kraft. Vi er én av to eller tre bransjer som fikk den hardeste støyten. Dette kan vi ikke kan låne oss ut av. Som tidligere leder av Norske Frisør- og Velværebedrifter i NHO vet jeg at dette også vil gjelde tusener av andre i frisør og velværebransjen.

Hva synes du er det aller mest problematiske med korona-epidemien?
- Det er vanskelig å kjempe på to fronter. Det er et sammensatt bilde for bedriftseiere, vi er både medmennesker og ledere med ansvar for arbeidsplasser. Selv har jeg svigerforeldre som sitter i isolasjon og et lite barnebarn. Sidestiller du det med bedriften, er jeg ikke i tvil om hva som er viktig. Det er å beholde dem vi er glad i. Jeg er bekymret for økonomien, men jeg har en enda større bekymring for de som er syke.

Hva har overrasket deg positivt i denne situasjonen?
- Samholdet mellom kolleger, og støtten fra venner og familie.

Hvordan kobler du av?
- Da koser jeg meg med familien min. Det gir meg også en stadig påminnelse om hva som er viktigst i livet.

Når alt dette er over; hva tror du blir det viktigste Korona-epidemien lærte deg?
- Sammen er vi sterke. Vi står samlet i denne bransjen, og det er ekstra synlig hvor viktig organisasjonene er i disse tider. Vi har et forbund som jobber natt og dag for å lose oss gjennom korona-krisen og følgene den har hatt til nå. Vi har også kolleger, familie og venner som står samlet. Vi har i grunnen alltid visst at dette er en styrke, men nå kjenner vi det på kroppen.

Edel Teige er frisør og daglig leder i E T Hårstudio som har 5 salonger og 60 ansatte i Bergen.

Edel Teige er frisør og daglig leder i E T Hårstudio som har 5 salonger og 60 ansatte i Bergen.