Sertifisering av eksportdokumenter

09.05.2017

En lang rekke importland krever at opplysningene i eksportdokumentene skal sertifiseres av et handelskammer (Chamber of Commerce) før de blir godkjente som fullverdige.
 
Bergens Handelskammer tilbyr sertifisering av eksportdokumenter online gjennom:NYTT FRA 9. APRIL 2018:

Dersom du er en eksisterende eCertify-bruker, vil din nye TradeCert-profil bli opprettet automatisk (les mer her) Du må imidlertid hente nye innloggingsdetaljer – dette kan du gjøre ved å trykke her, skriv inn din e-postadresse og trykke på Hent-knappen. Innloggingsdetaljer vil da bli sendt til din e-postadresse. Hvis du opplever problemer med å hente innloggingsopplysningene dine, vennligst kontakt support@tradecert.com.

Er du IKKE tidligere bruker av eCertify må må du opprette en brukerkonto hos TradeCert, som er et nytt online system for all sertifisering. 

Å opprette en brukerkonto gjør du ved å laste ned og fylle ut en «Formal Undertaking». Lov om toll og vareførsel med forskrift om ikke-preferensielle opprinnelsesregler finner du her.

Skjemaet sendes ferdig utfylt til support@tradecert.com. Du vil få en e-post med informasjon om innlogging innen en arbeidsdag.

 

Det er både raskt og enkelt å sertifisere Certificate of Origin, fakturaer eller andre dokumenter gjennom TradeCert. Systemet lagrer  informasjonen, noe som betyr at du ikke trenger å skrive om neste gang du søker.  Systemet gir en god oversikt som både forenkler overholdelse og øker kontrollen av dokumentasjonen. Når søknaden er godkjent, og dokumentene er ferdig sertifisert av Bergens Handelskammer vil du få en e-post om at dokumentene er ferdige, og som du kan skrive ut selv på hvitt papir.

Dokumentene blir behandlet innen tre timer etter at de er sendt inn, hver ukedag i tidsrommet 09.00-15.00.

Om du trenger å få dokumentene stemplet og signert manuelt, kan du velge å få dokumentene skrevet ut hos Bergens Handelskammer. Du må fylle ut en «Formal Undertaking», og opprette en brukerkonto hos TradeCert. Fyll ut all informasjon, og velg «print at the Chamber». Dokumentene vil da bli stemplet og signert manuelt, og sendt deg per post. I dette tilfelle tilkommer porto og administrasjon på kr. 75,-.

Lurer du på hvordan TradeCert virker? Ta en titt på videoen under:De vanligste dokumentene å få sertifisert hos Handelskammeret er:

  •     Opprinnelsesbevis /Certificate of Origin (L501)

  •     Faktura/proformafaktura

  •     Firmaattester, fullmakter

  •     Kontrakter, agentavtaler og erklæringer

  •     Helsesertifikater på fisk

  •     Visumsøknader til Saudi Arabia


Opprinnelsesbeviset L 501 brukes for å dokumentere varens opprinnelse ved tollbehandling i importlandet. L501 er et generelt opprinnelsesbevis som brukes i de tilfeller hvor det kreves bevis på opprinnelse, men hvor de ikke foreligger noen andre angitte skjemaer for dette. Opprinnelsesbeviset gir ikke tollfordeler.

Opprinnelsesbevis /Certificate of Origin (L501) kan lastes ned her.

Enkelte land krever ytterligere sertifisering av importlandets ambassade / konsulat. Vi anbefaler våre kunder å høre med importøren om hvor mange opprinnelsesbevis som kreves sertifisert og hvem som må sertifisere bevisene, siden hvert importland har sine egne bestemmelser.

Nærmere opplysninger om sertifiseringsbestemmelser i det enkelte land finner du i Innovasjon Norges "Eksporthåndboken" www.eksporthandboken.no

 

PRISLISTE 2018

Gebyrer ved sertifisering av eksportdokumenter (uansett verdi).  (priser eks. MVA)

Sertifisering gjennom TradeCert (elektronisk):  

Bedriftsmedlem i Bergen Næringsråd: 

kr. 685,- pr. original

Ikke medlem i Bergen Næringsråd:
kr. 940,- pr. original

 

Sertifisering manuelt 

Bedriftsmedlem i Bergen Næringsråd:
kr. 700,- pr. original

Ikke medlem i Bergen Næringsråd:
kr. 960,- pr. original

I tillegg tilkommer administrasjonsgebyr på kr. 75,- . Om dokumentene må sendes pr post tilkommer porto.

 

Tove  Olsen
Tove Olsen
Rådgiver for handelskammertjenester, økonomi og sekretariat

chat_bubble_outline + 47 55 55 39 08
Kristina  Sikora
Kristina Sikora
Medarbeider arrangementer og økonomi

chat_bubble_outline + 47 55 55 39 35/ 983 43 064