Foredragsholdere

12.10.2021
Maria Strömme
Maria Strömme
Professor nanoteknologi, Uppsala Universitet

Maria er professor i nanoteknologi ved Uppsala Universitet i Sverige. Her leder hun en forskningsavdeling på 35 forskere som utvikler nanomaterialer med nye egenskaper.

Strömme er forfatter av over 300 publikasjoner og oppfinneren bak mer enn 40 patenter. Hun er dessuten kvinnen bak det banebrytende selskapet Disruptive Materials AB, som utvikler innovative produkter og løsninger basert på avanserte materialteknologier. Strömme ble kåret til «Årets kvinne» i Sverige i 2016 og gjorde seg særlig bemerket som Keynote speaker i Davos i 2018.

 

Eirik Norman Hansen
Eirik Norman Hansen
Eirik Norman AS

Eirik har nesten 20 års erfaring innen digital industri, og ble i 2018 kåret til Årets taler. 

Han har lang erfaring som rådgiver innen forretningsutvikling, digital strategi, kommunikasjon og sosiale medier, der han selv er en meget aktiv deltaker. Han jobber i dag 100% som foredragsholder- og konferansier. Eirik Normann Hansen snakker oftest om konsekvenser av digitaliseringen, et tema som svært mange er opptatt av for tiden. Han gjør det med høy energi, relevant humor og ekte engasjement.

Han brenner for den digitale verden og alt det spennende som skjer og hvilken effekt det har på oss mennesker, samfunnet og næringslivet.

Nikolai Astrup
Nikolai Astrup
Digitaliseringsminister

Nikolai er digitaliseringsminister i Erna Solbergs regjering

Fra januar 2018 var han utviklingsminister i ett år før han ble Norges første digitaliseringsminister. Han har vært innvalgt på Stortinget fra Oslo siden 2009 og var leder i Oslo Høyre fra 2012 til 2018. Astrup var nestleder i energi- og miljøkomiteen på Stortinget og Høyres miljøpolitiske talsperson fra 2009-2015. I 2013 ble han Høyres parlamentariske nestleder, en posisjon han ble gjenvalgt til etter valget i 2017. Fra 2016-2017 ledet han Stortingets transport- og kommunikasjonskomité. Fra 2017 til 2018 var han leder i Stortingets finanskomité. Han er dessuten engasjert i EU-saken: Han var tidligere leder i Høyres EU-utvalg og var i perioden 2012-2013 nestleder i Europabevegelsen.

Petter-Børre Furberg
Petter-Børre Furberg
CEO, Telenor Norge

Petter-Børre er CEO i Telenor Norge. 

Furberg har vært administrerende direktør i Telenors selskaper i Myanmar og Bangladesh. Han har også vært finansdirektør og markedsdirektør i det thailandske datterselskapet Dtac.
Han er utdannet siviløkonom fra Norges Handelshøyskole. Han er også autorisert finansanalytiker. I tillegg har han tatt et semester russisk på Universitetet i Bergen.

Dag-Inge Ulstein
Dag-Inge Ulstein
Utviklingsminister

Dag Inge er Norges utviklingsminister.

Fra juni 2013 til juni 2014 var han byråd for sosial, bolig og områdesatsing, og fra 22. oktober 2015 til 22. november 2018 var han byråd for finans, innovasjon og eiendom i Bergen kommune.

Ole Erik Almlid
Ole Erik Almlid
Administrerende direktør, NHO

Ole Erik er administrerende direktør i NHO.

Almlid har jobbet i NHO siden 2013, først som direktør med ansvar for kommunikasjon og regioner, og fra 2015 som viseadministrerende direktør med ansvaret for næringspolitikken i NHO. 
Han har tidligere vært nyhetsredaktør i Aftenposten, sjefredaktør i Østlendingen og Hamar Dagblad, sjefredaktør og daglig leder i Avisenes Pressebyrå og politisk redaktør i Trønder-Avisa. Han har i tillegg hatt en rekke mellomlederstillinger og vært journalist i flere mediehus.

Almlid er utdannet ved Journalisthøgskolen (Høgskolen i Oslo) og har studier innenfor statsvitenskap.

Sigbjørn Drengenes
Sigbjørn Drengenes
Director Operations, FRAMO AS

Sigbjørn er direktør for Framo Operations.

Sigbjørn har ansvar for alle produksjonsenhetene til selskapet. Han har vært i bedriften siden han startet som ung ingeniør på teknisk avdeling i 1979. Siden den gang har Sigbjørn bl.a. vært utstasjonert som leder for serviceavdelingen i Houston fra 1988 – 1995 og på Framos utekontor i Rotterdam fra 1995 – 2000, før han kom tilbake til Norge for å lede utviklingsavdelingen på Fusa. I 2005 tok han over som administrerende direktør på Framo Fusa. Pumpeprodusenten har alltid vært tidlig ute med å ta i bruk ny teknologi, og Sigbjørn har vært med og drive disse prosessene. Kontinuerlig forbedring, inkludert robotisering, har vært viktige faktorer for å sikre norsk produksjon i selskapet.

 

Idar Kreutzer
Idar Kreutzer
Adm. direktør, Finans Norge

Idar har vært adm. direktør i Finans Norge siden 2012.
Han var konsernsjef i Storebrand fra 2000 til 2012. Kreutzer har hatt en rekke ulike styreverv, og er i dag styreleder i Aschehoug Forlag og styremedlem ved Universitetet i Oslo. Han er medlem i Norges Handelshøyskoles Advisory Board.

I oktober 2018 overleverte Kreutzer sin rapport om tilgangen til risikokapital i Norden, på oppdrag fra Nordisk ministerråd. I juni 2015 til oktober 2016 ledet han regjeringens ekspertutvalg for grønn konkurransekraft, og han er medlem av klima- og miljøministerens klimaråd. I 2013 ble han valgt som medlem i Strategirådet for Statens pensjonsfond utland. Fra 2001 til 2012 var han rådsmedlem i WBCSD, og var Co-Chair for prosjektet Vision 2050.

Han er utdannet siviløkonom fra Norges handelshøyskole.

Hannah Gunvor Jacobsen
Hannah Gunvor Jacobsen
Investeringsdirektør, Summa Equity

Hannah Gunvor er investeringsdirektør i oppkjøpsfondet Summa Equity.

Hannah Gunvor Jacobsen forlot en trygg jobb for å være med i oppstarten av Summa Equity, et av de første investerings-fondene som tar beslutninger basert på FNs bærekraftsmål. Hun var sentral i å utforme metodikk, og som investeringsdirektør bruker hun den til å analysere hundrevis av selskaper hvert år, for å ta bærekraftige og lønnsomme investerings-beslutninger. 

Summa Equity, som per nå har 13 selskaper i porteføljen, investerer i private bedrifter og får dermed mulighet til å dytte selskapene i en bærekraftig retning, blant annet gjennom styremajoritet.

Anita Krohn Traaseth
Anita Krohn Traaseth
Leder regjeringens rådgivende utvalg for innovasjon og vekst i grøntsektoren

Anita er næringslivsleder og skribent.

Hun var administrerende direktør for Hewlett-Packard Norge AS fra 2012 til 2014 og administrerende direktør i Innovasjon Norge fra 2014 til 2019. 

Hun leder i dag den norske regjerings rådgivende utvalg for innovasjon og vekst i grøntsektoren, og er styremedlem i European Innovation Council (EIC).

Sveinung  Jørgensen
Sveinung Jørgensen
Førsteamanuensis, NHH

Sveinung er forsker, formidler og bærekraftseventyrer.

Han er ansatt som førsteamanuensis ved Høgskolen i Innlandet og Norges Handelshøyskole (NHH). Han er utdannet siviløkonom fra NHH og har doktorgrad fra Karlstads universitet. Jørgensen er en «prakademiker» som elsker å undervise, og han har flere styreverv. Sammen med Lars Jacob Tynes Pedersen har han utviklet flere kurs i bærekraftige forretningsmodeller - både på master og NHH Executive. Han forsker på smarte og bærekraftige forretningsmodeller og den fjerde industrielle revolusjon, og han jobber tett med bedrifter i inn- og utland.

Lars Jacob  Tynes Pedersen
Lars Jacob Tynes Pedersen
Førsteamanuensis, NHH

Lars Jacob er forsker, formidler og bærekraftseventyrer.

Han er førsteamanuensis ved Norges Handelshøyskole (NHH), med doktorgrad fra samme institusjon. Sammen med Sveinung Jørgensen har han utviklet flere kurs i bærekraftige forretningsmodeller - både på masternivå og NHH Executive. Han forsker på smarte og bærekraftige forretningsmodeller og adferdsøkonomi, og han jobber tett med bedrifter i inn- og utland.

Jan Erik Kjerpeseth
Jan Erik Kjerpeseth
Konsernsjef, Sparebanken Vest

Jan Erik er konsernsjef i Sparebanken Vest. 

Kjerpeseth ble ansatt i Sparebanken Vest i 1999, og har vært konsernsjef siden 2013. Han har vært styreleder i Frende Liv, Frende Skade, Brage Finans, Finance Innovation og BKK. Styremedlem i Finans Norge og Vipps. Tidligere styreleder i Bergen Havn, Bergen Næringsråd og styremedlem i Nets.

Kjerpeseth er utdannet sivilmarkedsfører fra Norges Markedshøyskole, samt MBA fra Heriot-Watt University og Executive MBA i Merkevareledelse fra Norges Handelshøyskole.

Ladeja Godina Kosir
Ladeja Godina Kosir
Adm. direktør, Circular Change

Ladeja er grunnlegger og administrerende direktør for Circular Change, den første sirkulære økonomiplattformen rundt Adriaterhavet.

Hun er internasjonalt en anerkjent leder innen sirkulær økonomi i ulike fora, og var finalist i kåringen The Circular Awards / WEF i 2018. Hun er gründer med bakgrunn fra de kreative næringene, og er i dag drivkraften for den sirkulære økonomien i Slovenia og Sentral-Øst-Europa.

Ladeja er styreleder for European Circular Economy Stakeholder Platform (ECESP) i Brussel.

Marie Engelsen Launes
Marie Engelsen Launes
Kommunikasjonssjef, NCE Maritime CleanTech

Marie er kommunikasjonssjef i NCE Maritime CleanTech.

Hun har over ti års erfaring innen kommunikasjon og myndighetskontakt i den maritime industrien, både i inn- og utland. I dag jobber hun i næringsklyngen NCE Maritime CleanTech, som er blitt et verdensledende miljø innen grønn skipsfart. Klyngen omfatter 100 bedrifter som samarbeider om utvikling av mer miljøvennlige løsninger til havnæringene.

Hun har også en ledende rolle i to store pågående EU-prosjekter, der partnerne blant annet skal bygge Norges første utslippsfrie hurtigbåt og to nye hydrogenbåter.

Marie er utdannet ved Universitetet i Bergen og Napier University.

Carmen Gomez Svanes
Carmen Gomez Svanes
Medarrangør, Ungdommens klimaopprør

Carmen (18) er medarrangør av demonstrasjonen Ungdommens klimaopprør, og tidligere leder av Sosialistisk Ungdom i Bergen.
Hun er i dag elev ved folkehøyskolen NordNorge på ekstremsportlinjen. 

Jarand  Helle Bøyum
Jarand Helle Bøyum
Medarrangør, Ungdommens klimaopprør

Jarand (16) er medarrangør av ungdommens klimaopprør i Bergen, og engasjert i Bergen Natur og Ungdom. 

Han er i dag elev med Amalie Skram vis.

Gunnar Birkeland
Gunnar Birkeland
Styreleder, Norwegian Offshore Wind Cluster

Birkeland er CEO i UNITECH Offshore AS.

Han er også styremedlem i GCE Ocean technology, Sustainable Energy AS og Norwegian Marine and Energy Complex og har deltatt i etableringen av NCE Maritime CleanTech.

Gunnar er utdannet ved Universitetet i Stavanger, bosatt i Haugesund men med hovedkontor i Bergen.

Kristian  Botnen
Kristian Botnen
Daglig leder, Lingalaks AS

Botnen er daglig leder i Lingalaks AS. 

Han jobbet som produksjonsleder i Lingalaks i to år før han tiltrådte som daglig leder i april i år.
Han har en Master of Management in Strategic management fra Handelshøyskolen BI og har tidligere jobbet som rådgiver i SpareBank 1 Finans.

John  Wikstrøm
John Wikstrøm
Leder for strategi og bærekraft, PwC Bergen - Consulting

John Wikstrøm har lang erfaring fra strategiutvikling og strategisk bærekraftsarbeid i ledende globale, nasjonale og regionale selskaper på Vestlandet. Han er leder for PwCs satsning på bærekraft i Consulting Bergen. John er så vestlandsk en svenske kan bli etter 14 år i Bergen, og han har et brennende engasjement for utvikling av et bærekraftig næringsliv på Vestlandet med globale ringvirkninger, og hvordan realisere synergier mellom våre store primærnæringene. Sammen med Hilde Lorentzen har han utarbeidet analysen av Vestlandets 50 største selskaper sin rapportering på Bærekraft - "En temperatursjekk av Vestlandet".    

Hilde  Lorentzen
Hilde Lorentzen
Bærekraftsrådgiver, PwC Bergen - Consulting

Hilde Lorentzen er Vestlandspatriot på heltid og jobber som rådgiver innen strategi, digitalisering, innovasjon og bærekraft i PwC Consulting Bergen.

Hun er utdannet siviløkonom ved Norges Handelshøyskole, og er en del av PwC Norges nasjonale bærekraftsteam. Hildes kjernesak omfatter å rigge Vestlandet slik at vi fortsetter å ha et blomstrende næringsliv med beslutningsmyndighet og innvirkning, og som bygger på bærekraftige løsninger og samarbeid. Sammen med John Wikström har hun utarbeidet analysen av Vestlandets 50 største selskaper sin rapportering på Bærekraft - "En temperatursjekk av Vestlandet"